Ziek en reintegratie

 

Bij 'ziek' en 'reintegratie' spelen zeer veel belangen een rol. We gaan per partij na wat de belangen zijn.

Werkgever

 • Als de werknemer behoort tot de minderheid van het personeelsbestand dat de werkgever graag wil houden, doet de werkgever zijn best goed herstel aan te bieden, ook bij de psychische en psychosomatische ziekten, waarvan de vergoeding bijna nooit door ziektekostenverzekeraars wordt gedekt, en waarbij kosten herstel sowieso voor werkgever zijn (zie homepag)
 • Als de werknemer niet erg gemist wordt, en men toch verzekerd is voor uitbetaling loon bij ziekte, doet de werkgever vaak maandenlang of jarenlang niets (!!!) - de eindverzekeraar vergoedt het loon toch...
 • Als de werkgever algehele personeelsreductiedoelstellingen heeft, wordt de ziekte van een werknemer graag aangegrepen om deze laatste te pesten, in het nauw te brengen,een conflict uit te lokken, of een mediator in te schakelen om een conflict te veinzen voor de rechter. Om de werknemer extra te stressen wordt om te pesten (met smoezen als 'werkt niet mee met reintegratie' of 'is niet echt ziek') loon ingehouden, waarna een werknemer een dure advocaat moet inschakelen om het loon te krijgen. Ook al krijgt de werknemer gelijk, er is een hoop stress en de advocaatskosten zijn verloren
 • Bij de vergaande intimidatie van een zieke, hoort ook een ziekte ontkennende bedrijfsarts, onmiddellijke dwang weer aan het werk te gaan etc etc tot de werknemer rijp is om uit wanhoop op te zeggen - waarna de werknemer geen enkel recht meer heeft, maar vooral: waarna de werkgever geen enkele Bezava verplichting meer heeft! Het tijdig wegpesten van een werknemer met een vaststellingsovereenkomst kan de werkgever 2 - 8 ton per werknemer schelen, aan bespaarde bezavakosten over 10 jaar
 • Pas als nog slechts een jaartje te gaan is tot ontbinding arbeidscontract wegens 2 jaar ziekte, en alle trucs om de werknemer op korte termijn te ontslaan en te intimideren, heeft een werkgever er ECHT belang bij om de werknemer daadwerklijk gezond te maken, via spoor 1 of spoor 2, zodat de werknemer 'gezond uit dienst gaat' en de werkgever niet jarenlang achtervolgt wordt door Bezava
 • Om eigen reintegratiekosten te sparen (en de verzekeraar betaald het loon bij ziekte toch door) proberen omgekochte bedrijfsarts/huisarts/ggz 'de ziekte' om te vormen tot een DBC code die wel wordt vergoed door een privekostenverzekeraar. Wat hier fout aan is, is al op de homepage toegelicht
 • Bij het doorsturen van een werknemer naar de 'psyhcologen van de gekken' is er kans dat rare DSM persoonsafwijkingen worden gevonden, waarmee men de werknemer nog verder onder druk kan zetten, of kan proberen te argumenteren als werkgever, 'de ziekte ligt niet aan ons'. Dat laatste maakt op zich niets uit, behalve het 'regressierecht'.

Bedrijfsarts

 • Deze is meestal een verlengde van P en O met een witte jas. Betaald door werkgever. En bovendien met zeer weinig belangstelling voor psychosomatische ziekten.
 • De bedrijfsarts moet de werkgever adviseren....maar zonder dwang, en tenzij de bedrijfsarts zeer integer is, kiest de bedrijfsarts voor zijn portemonnee en beweert die alles wat hem de werkgever influistert. Vaak is dat: ontkenning van de ziekte, afschuiven herstelkosten richting priveverzekering etc etc.
 • MAAR: een bedrijfsarts wil vermijden voor het medisch tuchtcollege te moeten verschijnen. Een jurist kan dus de bedrijfsarts aanschrijven en zeggen: 'U weet net als ik dat bij deze ziekte deze richtlijn en deze tests gelden, nu geeft ik u 1 week: u past uw advies aan en handelt volgens de richtlijnen, of wij dragen u voor bij het medisch tucht college'. Dus dat is een belang van een bedrijfsarts: niet betrapt te worden door het medisch tucht college, omdat die dan zijn licentie kan verliezen.

Rechtsbijstandsverzekering

 • Na eenmaal ontvangen jaar premie, is het bedrijfseconomisch voor een rechtsbijstandsverzeker bedrijfseconomisch het gunstigste zo min mogelijk uit te voeren. Aan 'moeten' heb je niets op deze wereld.

Advocaten

 • Sommige advocaten scheppen er plezier in zoveel mogelijk uren te declareren, zonder de zaak op te lossen. U moet bij de intake dus goed inschatten of het een 'sport auto advocaat' is die er van droomt een derde bij te kopen, of een integer mens. Vraag hoe die werkt, vraag of je een lumpsum afspraak kunt maken, vraag om je heen.

Zieke werknemer

 • snelle goede diagnose
 • beste behandelmethode
 • goede klik met genezer
 • alles op kosten van werkgever (wat ook moet)
 • 'ziektewinst': zonder iets te doen thuis zitten, terwijl het probleem niet is opgelost, vinden weinig werknemers maandenlang 'lekker'. Bovendien bedraagt het loon in het 2e jaar vaak nog slechts 70%, en wacht na 18 maanden de WIA keuring. Afkeuring onder 30% leidt tot niets extra's, WGA/WIA 30-80% of 100% duurt slechts 2 jaar en daarna minder dan bijstandsniveau, alleen IVA leidt tot levenslange garantie (ca. 75% laatst verdiende inkomen, met dagmaximum ca. 1500 euro netto).